مهندس ساختمان شدن به سبک من

مطالب تخصصی و علمی مهندسی عمران را بیان خواهیم کرد

مهندس ساختمان شدن به سبک من

مطالب تخصصی و علمی مهندسی عمران را بیان خواهیم کرد

آموزش خواندن پلان ساختمان

در رابطه با آموزش خواندن پلان ساختمان باید گفت که یک پلان یا همان نقشه مهم ترین بخش در ایجاد سازه ها را تشکیل میدهد زیرا تمامی اطلاعات مورد نظر برای ساخت یک سازه معماری و یا سازه های در پلان تهیه میشود و مهندسین و ناظرین و عوامل اجرایی و همه و همه برای ساخت یک سازه نیاز به پلان اولیه طراحی شده دارند . در یک پلان یا همان نقشه ساختمان تمامی اطلاعات برای ساخت سازه از قبیل اندازه سایت ( زمین سازه ) , مساحت , در و پنجره ها , فضا و اندازه اتاق ها و … وجود دارد از این رو لازمه ایجاد یک سازه تهیه نقشه توسط طراحان و نقشه خوانی توسط عوامل اجرایی سازه است . با ما باشید تا در ادامه این مقاله به بررسی موضوع خواندن نقشه ساختمان بپردازیم و بدانیم که یک پلان ساختمان حاوی چه اطلاعاتی است ؟ .برای اینکه مطالب و نقشه خوانی را بهتر متوجه شوید بهتر است با معانی اصطلاحات بکار رفته در نقشه آشنا شوید :

  •  pantry : آبدار خانه
  •  living room : هال
  •  dining room : ناهار خوری
  •  porch : ایوان
  •  powder room : توالت یا دستشویی
  •  kitchen : آشپز خانه
  •  fire place : شومینه
آموزش خواندن پلان ساختمان

آموزش خواندن پلان ساختمان

پلانی که عکس آنرا در بالا مشاهده میکنید یک دید مسطح دو بعدی پرنده ( از زاویه نگاه پرنده ) در اختیار کاربر قرار میدهد که در این پلان اتاق ها , در ها , مبلمان , فضا و مساحت کلی سازه , کابینت ها , تجهیزات , تاسیسات و … بطور کلی قابل نمایش هستند و اطلاعات مورد نیاز برای ساخت این سازه در اختیار نقشه خوان قرار میگیرد . با استفاده از در و پنجره ها و شماره گذاری اتاق ها میتوانیم ارتباط اتاق ها و فضا ها را با یکدیگر تشخیص دهیم . هر پلان باید علاوه بر خود نمایش نقشه دارای اطلاعاتی نیز باشد برای مثال مانند عکس زیر باید مقیاس نقشه نوشته شده باشد که در این عکس بصورت گرافیکی نمایش داده شده است و مقیاس گرافیکی این مزیت را دارد که با تغییر اندازه پلان هم باز هم مقیاس قابل تشخیص است زیرا با گذاشتن خط کش بر روی مقیاس گرافیکی میتوان مقیاس پلان را بدست آورد . همچنین باید جهت شمال نیز مشخص شده باشد که در این عکس جهت شمال در سمت راست پایین تصویر نمایش داده شده است همچنین اطلاعات دیگری همچون نام طرح و کارفرما و محل پروژه و نوع پروژه و … نیز میتوانند در بخش اطلاعات موجود باشند .


منبع:

معماری 98


سقف تیرچه کرومیت چیست

تاریخچه سقف کرومیت

در سال ۱۳۵۶ و مطابق با آئین‌نامه‌های AISC ،ACI ،SJI سقف کرومیت طراحی و به جامعه مهندسی معرفی شد و در سال ۱۳۵۸ با حمایت سازمان پژوهشهای ایران و پس از آن در دانشگاه پلی تکنیک تهران و مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن (BHRC) آزمایش هایی روی آن انجام شد و به بازار مصرف عرضه شد. این طرح در سال 1362 توسط آقای مهندس محمد جعفر کرمی در اداره ثبت علایم و اختراعات و مالکیت صنعتی ثبت اختراع شد . این طرح در بازار با نام سقف کرومیت شناخته می شود.

سقف کرومیت چیست ؟

کرمیت سقف جدیدی که  دارای یکپارچه و استحکام می باشد . با توجه به این که این نوع سقف در مقایسه با سایر سقف ها از مزایای بیشتری برخوردار است در سازه های فراوانی مورد استفاده قرار می گیرد. در سیستم سقف کرومیت تیرچه های فولادی با جان باز که با بتن ترکیب شده اند ، کاربرد دارند. برای تولید تیرچه های ذکر شده  یک تسمه، در بال تحتانی و یک میلگرد خم شده در جان بکار برده می شوند. برای اینکه فضای خالی بین تیرچه ها پر شود از قالب های ثابت مثل بلوک های سیمانی، پلی استایرن، طاق ضربی، قالب های موقت فولادی (کامپوزیت) و یا هر پرکننده سبک بهره می گیرند.

اصول طراحی سقف کرومیت

اصولی که طراحی سقف کرومیت باید بر اساس انجام شود به این شرح است :
1) پیش از گرفتن بتن : تیرچه‌های فولادی در این مرحله باید بگونه ای طراحی شوند که به تنهایی توانایی تحمل تمام بارهای مرده قبل از گرفتن بتن را داشته باشند (البته بایستی حالتی را که این دسته از بارها به کمک پایه‌های موقت نگهداری می‌شوندمستثنی دانست).
2) پس از گرفتن بتن : دراین مرحله مقطع مرکب که تیرچه فولادی و بتن را شامل می شود بایستی قادر باشد تمام بارهای وارده به سقف را تحمل کند.

کرومیت چیست؟

در حال حاضر تیرچه های کرومیت یکی از مهم ترین گزینه ها  در اجرای سقف ساختمان ها بحساب می آید . علی الخصوص بخاطر امکان بتن ریزی چند سقف با هم بکاربردن این نوع تیرچه مقرون به صرفه خواهد بود. این نوع تیرچه ها به صورت کاملا اصولی و بر اساس آیین نامه ها و نشریه شماره ۱۵۱ سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تولید و طراحی می شوند. در این مسیر یکی از مهم ترین و اساسی ترین مشکلات٬ طراحی و محاسبه تیرچه های کرومیت بود که با بکارگیری نرم افزار طراحی تیرچه کرومیت این کاستی رفع شد. این نرم افزار باعث می شود که تیرچه ها برای تحمل بارهای وارده ضعیف نباشد و همچنین از آن طرف با طراحی صحیح از مصرف فولاد اضافه در تیرچه ها جلوگیری می شود و به این ترتیب مصرف کنندگان این تیرچه ها زیاد متضرر نمی شوند. 
تیرچه ها باتوجه به نوع قالب از ۷۳ سانتی تا ۱۰۰ سانتی متر فاصله دارند . روی سقف نیز با ۴ الی ۱۰ سانتی متر بتن پوشانده می شود.این تیرچه ها از نوع خود ایستا هستند و به همین خاطر است که هیچ نوع شمع بندی در زیر سقف نیاز نیست و تیرچه ها به گونه ای طراحی می شوند که به تنهایی قادربه تحمل وزن بتن خیس، قالب ها و عوامل اجرایی سقف باشد. بعد از این که بتن به مقاومت ۷۵% مشخصه خود برسد، تیرچه های فولادی با بتن به شکل یک مقطع مختلط عمل می کنند و بارهای مرده و زنده سقف را تحمل می نمایند.

نحوه ی اجرای سقف کرومیت 

مراحل اجرای سقف کرومیت عبارتند از :

1) بالا بردن ،نصب جوشکاری : قبل از نصب لازم است که اختلاف ارتفاع سقف ها ، محل طره ها وتیغه بندی روی سقف ها ودیگر موارد مربوطه … بازبینی و کنترل شود. تیرچه ها نیز باید  از هر نظربررسی شوند تا سالم بودن آنها تایید شود. چنانچه تیرچه ها دارای اندازه های بلندتر از حد معمول باشند بایستی بریده شوند و بعد از نصب آنها را تقویت نمود. محدودیت طول جوش درهر طرف حداقل ۵ سانتی متر است وبال فوقانی نباید جوش داشته باشد . در صورتی که ورق تحتانی تیرچه بالاتر از تیر اصلی قرار گیرد لازم است زیر آن تکیه گاه ایجاد شود.
در سازه های بتنی بایستی بال تحتانی تیرچه ها روی قالب چوبی یا فلزی قرار گیرد. همچنین در تیرهای بتنی که ارتفاع بالاتر از تیرچه دارند باید تیرچه ها را به داخل تیر بتنی امتداد داد و روی لبه اویز قالب مستقر نمود. در تیر های بتنی برای انتقال برش بایستی کنترل های لازم انجام گرفته شود و با توجه به نیروهای وارده از طریق تعبیه نبشی اتصال برشی و یا میلگرد برشی مقاومت برشی تامین شود.
2) اجرای کلاف عرضی : به دو روش انجام می شود.

روش اول : در این روش قالب های بتنی آماده در قسمت پایینی و یک میلگرد به قطر ۱۲ میلیمتر که کاملا مستقیم وبدون خم باشد در قسمت بالایی بکار برده می شوند .بایستی دقت داشت که میلگردهایی که از قالب بتنی کلاف عرضی خارج شده اند لازم است به بال پایینی جوش بخورند.
روش دوم : در این روش یک میلگرد در قسمت پایینی بکار می برند و به بال تحتانی جوش می خورد و میلگرد بالایی کلاف عرضی مشابه روش اول به بال بالایی جوش می خورد. برای قالب بندی نیز تخته هایی به عرض ۱۲ سانتیمتر و ضخامت ۲ سانتیمتر را بکار می برند.

3) قالب بندی : به منظور اجرای قالب بندی تخته هایی به عرض ۱۲ تا ۲۰ سانتیمتر را بکار می برند . برای خروج بتن از تیرهای لانه زنبوری از تخته استفاده می کنند .تخته ها لازم است استحکام داشته و قابل اطمینان باشند.
4) بلوک چینی : بلوک چینی بعد از قالب بندی کلافها و بازشوها،انجام می شود . پس از بلوک چینی و قالب بندی،فاصله بین قالب و بلوک در پایین قالب و تیرها و بلوک ها ایجاد می گردد. البته بایستی به این نکته توجه نمود که مهارت وابتکار عمل مجری در چگونگی چیدن بلوکها موثر است و به صورت که  فرد حرفه ای فضاهای خالی را به حداقل می رساند. جهت پر نمودن این فضاهای خالی بایستی از بلوک هایی با عرض متفاوت استفاده نمود .برای قسمتهای اریب نیز باید بلوک هایی که متناسب با شکل و اندازه ی محل مورد نظر بریده شده اند را بکار برد .
5) اجرای آرماتور افت و حرارت : برای تنشهای ناشی از حرارت در بتن اجرا می گردد. این میلگردها به تیرچه ها را با سیم یا جوش متصل می کنند . آنها لازم است تحت کشش قرار گیرند تا صاف باشند و همچنین نباید از بتن بیرون بیایند.



منبع:

صنعتی امیر کبیر

بارگذاری سقف

زمانی که می گویند بارگذاری سقف درواقع می خواهیم در رابطه با بار مرده سقف صحبت کنیم. اما بار مرده هر سقفی با سقف دیگر متفاوت است.

در ضمن این بار های مرده حاصل جمع و تفریق دیتایل های سقف هاست.

به طور مثال در سقف تیرچه بلوک، ملات، کفپوش، پرکننده، بلوک، اندود خاک و گچ، آستر گچی، تیرچه، بتن مسلح و.. قرار دارد در صورتی که این موارد برای سقف عرشه فولادی متفاوت خواهد بود.

 به دیتیل های چند سقف توجه کنید.


دتایل بارگذاری سقف تیرچه بلوک



دتایل بارگذاری سقف تیرچه کرمیت طبقات (مورد 1)

 

دتایل بارگذاری سقف تیرچه کرومیت




برای دیدن موارد بیشتر به سایت سبزسازه سر بزنید.